Elk zijn huis: verschil tussen versies

Uit Historisch Steenokkerzeel
k
 
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Elk zijn huis, Nieuwstraat.jpg|miniatuur]]
 
[[Bestand:Elk zijn huis, Nieuwstraat.jpg|miniatuur]]
 +
[[Bestand:S2.jpgezh.jpg|miniatuur|verbouwde sociale woningen Van Frachenlaan]]
 
'''‘GOEDKOOPE WONINGEN’ IN STEENOKKERZEEL'''
 
'''‘GOEDKOOPE WONINGEN’ IN STEENOKKERZEEL'''
  

Huidige versie van 14 jul 2021 om 08:37

Elk zijn huis, Nieuwstraat.jpg
verbouwde sociale woningen Van Frachenlaan

‘GOEDKOOPE WONINGEN’ IN STEENOKKERZEEL

Het tekort aan betaalbare woningen is één van de grootste uitdagingen in onze streek. Ook 100 jaar geleden was dat al het geval. In 1922 werd daarom een eerste sociale huisvestingsmaatschappij opgericht in Steenokkerzeel. ‘Goedkoope woningen van Steenokkerzeel, Humelghem, wambeek’, was de naam. En ze zou een vliegende start nemen. Reeds in 1923 werden de eerste sociale woningen gebouwd, in de huidige Gorislaan en Billaststraat in Humelgem. Enkele van deze intussen 100-jarige woningen staan er nog steeds.

S1.jpgezh.jpg


Daarna volgden huizen aan de Van Frachenlaan en de Sterckxstraat in Wambeek. In 1926 en 1936 werd er gebouwd aan de Nieuwstraat, de nieuwe verbinding tussen de Van Frachenlaan en de vroegere Mutsaertstraat (nu de Artoisstraat).


In de jaren 1960 realiseerde men de Aelvoetstraat, de Lemmensstraat en de Verhoevenstraat. Deze straten werden genoemd naar enkele van de stichters van de sociale huisvestingsmaatschappij : de eerste voorzitter Willem Aelvoet, pastoor Lemmens en Alfons Verhoeven. Tussen 1972 en 1975 kwamen er maar liefst 101 sociale woningen bij in de nieuwe verkaveling ‘Dijkveld’. In 1986 ging de Steenokkerzeelse maatschappij op in ‘Elk zijn huis’, de sociale huisvestingsmaatschappij die we tot op vandaag kennen.


Tekst : Bavo Van Olmen (Heemkring Ter Ham)

Foto’s : Gilbert De Winter (Heemkring Ter Ham)

Bron : Willy Vranckx, De straat waar ik woon, De Veerle, 2001, nr.3.


HET DORP VAN HOKKO : EEN HUIS VOOR IEDEREEN

Vind je het belangrijk dat iedereen, arm of rijk, een goed huis heeft om in te wonen ? 100 jaar geleden, na het einde van de Eerste Wereldoorlog, vond men dat ook heel belangrijk. Sommige huizen waren beschadigd tijdens de oorlog. En vele mensen hadden geen spaargeld meer om een huis te bouwen. Daarom besliste men om goedkope woningen te bouwen in Steenokkerzeel. Mensen die weinig geld hadden, konden zo toch in een mooi huis wonen. Zo’n huizen noemen ze sociale woningen. De meeste van die huizen staan er nog altijd.

Ook vandaag worden er nog nieuwe sociale woningen gebouwd. Maar eigenlijk zijn er nog altijd niet genoeg. Als je in een sociale woning wil gaan wonen, moet je soms jaren wachten. En wachten is niet leuk. Ben jij geduldig, of houd je ook niet van wachten ? Vertel eens…